Здравей, казвам се Петър Вълчев и съм създател на NetworkMarketingManager.it и съсъздател, заедно с Борислав Христов, на MrejovMarketingManager.com.

Експерт съм в сферата на интернет маркетинга и по-точно в създаването на процеси за генериране на клиенти (от директния маркетинг до бранд позиционирането).

Имам и 4 годишен опит в Млм индустрията. Този бизнес беше основният ми източник на приходи от 2010 до 2014 г.

Моята професионална история накратко…

Още от малък, предприемачеството ме влече. Когато бях на 7 години, често ходех на село при дядо и баба – там с братовчедка ми събирахме охлюви и ги давахме на един селянин.

В замяна получавахме стотинки и сладоледи 🙂

В четвърти клас отидох да живея с майка ми в Италия.

Живях там до 2015 г. Тогава си взех и дипломата по икономика и право.

Макар че следвах конвенционалния образователен път, никога не съм имал амбицията да завърша и да си намеря сигурна работа в някоя банка, както си мечтаеха повечето мои колеги от Болонския университет.

Както може би знаеш, предприемаческият дух не е достатъчен за стартирането на бизнес, иска се и капитал, и то в особено големи размери в Италия, къдетo живеех аз.

Срещата с мрежовия маркетинг…

Беше септември 2010. Разхождах се в парка близо до дома, когато срещнах един приятел, който не бях виждал от няколко години. Побъбрихме си, разменихме си телефонните номера и се разделихме.

Няма и два дни и същият ми звъни, казвайки ми, че на следващия ден ще се проведе едно събитие, относно някаква бизнес възможност.

Tова негово обаждане доста ме заинтригува.

Както може би се досещаш, ставаше въпрос за Млм бизнес.

На това събитие за първи път чух концепции като финансова свобода, мрежов маркетинг, четирите потока на парите и така нататък.

Накратко…

Реших да се запиша в бизнеса.

Естествено, имах някои резерви, но като цяло идеята ми допадна. Хареса ми най-вече това, че ще имам възможност да изградя бизнес, без да трябва да инвестирам някаква голяма сума пари.

Първите трудности

В началото срещнах много трудности. Ще ти изброя някои от тях…

  • Едно море от откази

 

  • Подигравки от страна на приятели

 

  • Партньорите, които включвах, много бързо напускаха бизнеса... така нареченият "turnover" - текучеството на партньори и клиенти беше непрестанно

 

  • Обученията, които организираше моята млм компания, не ни учеха на конкретни маркетинг стратегии за постигане на значими резултати

  • Губех доста време между семинарите и срещите с хора, които не бяха в таргет

Първите резултати…

Въпреки множеството затруднения и проблеми, които срещах в моя бизнес, 11 месеца след моето започване, настъпи един магически момент – успях да спечеля малко повече от 1000 евро в рамките на един месец.

За някои това са малко пари (имай на предвид, че говоря за италианския стандарт, а там това е една средна работна заплата), за други това са много пари.

Но за мен това означаваше нещо повече от парична стойност, за мен това беше доказателството, че от мрежовия маркетинг може да се печели.

Разочорованията…

Няколко седмици по-късно, оборотът започна отново да спада, влизаха нови партньори, но тяхната мотивация се изпаряваше в рамките на две-три седмици и естествено продажбите намаляваха.

Мога да кажа, че 2/3 от моите сътрудници бяха фантоми.

Една съботна вечер, спонсорът на моя спонсор ни покани да пием бира у тях и да поговорим за бизнеса.

Нямаше нищо необичайно, докато той не ни сподели, че смята да влезе в друга мрежова компания.

Бяха му направили “добро предложение” и той ни попита дали бихме го последвали.

И на двама ни отговорът беше “Не”.

Как щях да кажа на всички хора, на които до този момент съм представял своята млм фирма като най-невероятната, че вече има и по-хубава от нея?

30 дни по-късно, можеше да се каже, че нашият бизнес започна да се сгромолясва… виждах началото на края.

-Спонсорът на моя спонсор смени млм фирмата (двамата се чувствахме предадени).

-Голяма част от хората в нашата мрежа го последваха.

-Моят спонсор не идваше повече на семинарите.

-Не можех повече да промотирам моя бизнес, както преди (бях демотивиран).
Бях разочарован и ядосан. Мислех, че съм изхвърлил на боклука една година от моя живот и така взех решението да се отдалеча за известно време, или завинаги, от света на мрежовия маркетинг.

Решението на проблемите…

Чувствах се победен, но въпреки това бях постигнал някакви резултати и това ме караше да си мисля, че може би не съм работил по подходящия начин. Може би местните лидери не са ни учили на нещата, които наистина работят.

Една късна нощ, 2 месеца след излизането ми от млм бизнеса, реших да започна да правя някои проучвания в интернет що се отнася за системи за печелене онлайн, за спонсориране, как се изгражда кариера в мрежовия бизнес и така нататък.

След като сърфирах до ранни часове, започнах да разбирам колко грешки аз и целият екип (както над мен така и под мен) сме допускали в нашата работа.

Не само че методите, които използвахме за работа бяха грешни, но често са били и контрапродуктивни.

За щастие попаднах на правилните ментори, италианци и американци. В началото се образовах от безплатни материали, но след това преминах към “тежката артилерия” – курсове с цени от 1000 евро и нагоре.

Откъде бях изкарал тези пари ли?

Междевременно започнах отново да работя Млм, но с друга компания и предимно онлайн.

Продавах един продукт, който е фундаментален за автоматизацията на всеки бизнес: “Аутореспондер”

Моите идеални клиенти бяха хора на свободна професия и собственици на малки магазинчета.

Но тези хора не знаеха как да ползват този продукт… нещо повече – те въобще не разбираха от бизнес модели, генериране на контакти, позициониране на търговска маркa и така нататък.

На практика след като им продавах продукта, трябваше да им правя консултации… нищо лошо – това бяха допълнителни пари в моя джоб.

В един момент, след като помогнах на клиентите да си развият като цяло бизнеса, осъзнах, че аз съм маркетинг експерт… а и че това ми харесва.

Да помагам на другите или да изграждам моя млм бизнес?

Мога да кажа, че благодарение на мрежовия бизнес успях за 4 години да си платя повечето разходи по моя университет и престоя ми в Болоня, както и да си платя обученията, които наистина ми бяха полезни за моето професионално развитие.

Когато промотирах онзи аутореспондер, имах клиенти козметички, психолози, адвокати и много други.

Но много скоро започнаха да се допитват до мен и много мрежовици от различни компании.

Естествено, аз бях напълно наясно какви са амбициите, проблемите, разочорованията и вълненията им…

Някои искаха да им помогна напълно безплатно, а други искаха да ми платят за моята консултация.

Тогава осъзнах че трябва да направя един избор…

Няма как аз да помагам искрено и без никакви резерви на човек, който ми е потенциален конкурент – колкото и да съм добронамерен.

А има и други опасности – повечето млм фирми не позволяват на своите сътрудници да провеждат платени обучения (освен за покриване на разходите).

Направих моя нелесен избор… да се отдам на маркетинга.

През 2015 стартирах NetworkMarketingManager.it – портал, който помага на мрежовиците от Италия да изграждат правилно своя Млм бизнес.

Да помагам наистина

От тогава до днес съм успял да помогна на стотици мрежовици да генерират постоянен поток от клиенти – главно чрез курсове и консултации, но също така докоснах (и все още докосвам) косвено мнозина – чрез статии, подкасти и интервюта, които осъществявам на професионални мрежовици от цял свят.

В следващите години мисията ми е да помогна на колкото се може повече български мрежовици да изградят бизнеса на мечтите си, така че да могат:

Да дадат мечтаната ваканция на своето семейство.

Да пратят децата си в престижен университет.

Да работят където и когато си поискат.

По такъв начин, че техните роднини и приятели да ги гледат с респект и възхищение.

Успех!

Пешо