Може ли мрежовият маркетинг да стане незаконен бизнес модел?

Отрицателните мнения за мрежовия маркетинг със сигурност не са нещо ново.

Напоследък обаче, слушам и чета някои доста крайни коментари за този сектор. 

Коментари от типа, че мрежовият маркетинг трябва да бъде категорично забранен като бизнес модел.

Има и някои движения в Америка, които се борят това да се случи.

Тези, които подкрепят подобни движения, не правят разлика между пирамидални схеми, понци схеми и легитимни компании за мрежов маркетинг.

 

За щастие, ние знаем, че мрежовият маркетинг, в момента, е легален бизнес модел.

Тоест, законът не забранява на дадена компания да дистрибутира своите продукти чрез независими дистрибутори, които могат да набират както клиенти, така и други дистрибутори. 

По този начин, независимият дистрибутор, може да генерира както преки комисионни от своята клиентска мрежа, така и непреки комисионни от мрежата на вербуваните от него дистрибутори. 

Именно от тази специфика на мрежовия маркетинг, произлиза и наименованието “Мулти Левъл” или „Многостепенен маркетинг“, тъй като един дистрибутор може да печели от множество нива на оборот.

В немалко държави МЛМ е регулирана от закона дейност. 

По този начин, можем да различим, компания която работи легално, от компания, която се крие зад името “МЛМ”, но всъщност е пирамида или понци схема.закон за мрежов маркетинг

Една от най-важните (но не единствените) характеристики, която отличава легалната компания за мрежов маркетинг от понци схемата, е начинът, по който се генерират приходите на компанията.

Тук е добре да внимаваш какво ще ти кажа:

финансова пирамидаОборотът на компанията, генериран от потреблението на самите дистрибутори (било за закупуване на стартов пакет, или поради лично месечно потребление), е един от показателите, използвани за разбиране дали една компания работи като пирамидална схема.

Висок оборот, генериран от потреблението на дистрибуторската мрежа, показва, че компанията НЯМА интерес да продава продукта на крайни потребители, а предпочита да търси нови дистрибутори, които да продават „стартовия пакет“, обещавайки сбъдване на мечтата за забогатяване.

И това е класическият начин на действие на пирамидалните схеми.

Така че, ако някой лидер в твоята компания ти каже…

„Не е нужно да търсиш клиенти, концентрирай се върху търсенето на дистрибутори, защото по този начин ще растеш по-бързо.“

Трябва да ти светне една ЧЕРВЕНА ЛАМПА!

Ако всички следват този съвет, оборотът на компанията X , няма да се генерира от чисти клиенти, а от самите дистрибутори.

Неслучайно, много фирми във времето бяха глобени по тази причина.

За някои по-млади и по-малки компании, тези глоби могат да имат значително въздействие, но за други, които са вече добре структурирани, санкциите, изглежда нямат голямо въздействие.

Поради това, много МЛМ компании, предпочитат да си платят глобите, вместо да се откажат от определен начин на действие.

Да, след това фирмите променят, до някъде, формата на маркетинговия план, но винаги намират един или друг начин, за да насърчат набирането на дистрибутори, за сметка на продажбите на клиентите.

Надзорните органи забелязват това след няколко години и играта на котка и мишка продължава.

Но ще продължи ли това и в бъдеще?

Както ти споменах в началото на статията, в ерата на социалните мрежи, народното недоволство много лесно може да се превърне в движение, което да окаже натиск върху асоциации и правителства.

-Ако се продължава с тази мания за игнориране на клиентската база;

-Ако не се научиш да продаваш продукта;

-Ако продължиш да правиш оборот, предимно от дистрибутори, които са купили стартовия пакет, само защото си им продал “мечтата да станат богати”; 

-Ако си мислиш, че дистрибуторите са клиенти… 

Мрежовият маркетинг, какъвто го познаваме днес, може и да стане НЕЗАКОНЕН бизнес модел.

Не се притеснявай за компаниите. Те ще намерят начин да продължат напред.

Но целият елемент „Мулти Левъл“ може да изчезне, следователно и мащабирането на твоя бизнес, както и голяма част от косвените комисионни. 

Рискът е налице, и той е реален.

Поради тази причина, с моята работа, и с най-задълбоченото обучение за мрежов маркетинг – МЛМ Формула , реших да насърчавам само методи, които водят до здравословна професионална реализация.

Тези, които се учат да работят, както аз преподавам в курса, НЕ трябва да дават фалшиви обещания и отчаяно да търсят нови дистрибутори, след което всеки месец да ги ръчкат да си пускат поръчки.

Освен че можеш да допринесеш за спасяването на цялата индустрия, ако се научиш да работиш по професионален и елегантен начин, потенциалните клиенти и дистрибутори сами ще искат да работят с теб.

Поздрави,

Петър Вълчев

Leave a Reply