Как да предложиш на непознати своя Млм бизнес… без да ставаш досаден

Случвало ли ти се е да отидеш на някакво събитие като вечеря в ресторант, купон или семинар, да се заговориш с някой непознат и да си кажеш наум…

Уау! Този човек е само за мрежов маркетинг, не трябва да го изпускам!

И веднага започваш да се чудиш как точно да му го кажеш.

Все пак вие едва сега сте се запознали и най-вероятно след мероприятието повече няма да се видите.

 

 В тази статия ще говоря точно за това. Как да заинтригуваш така наречените “студени контакти”, как да започнеш разговора и да вземеш техните контакти (телефон, фейсбук, имейл) 

Няма как да не си забелязал, че повечето мрежови лидери препоръчват да си направиш така наречения списък с имена. В него записваш имената на всички свои приятели, познати и роднини.

Рядко се споменават непознатите.

Причината, поради която това се прави, ще я изясня в някоя друга статия.

Засега е важно да разбереш, че ако искаш да се занимаваш професионално с мрежов маркетинг и да изкачиш кариерните нива, които твоята компания предлага, трябва да ангажираш така наречения “студен пазар”.

Не се притеснявай. В тази статия ще ти дам няколко съвета, които ще ти помогнат да се справиш с тази задача лесно и срaвнително бързo.

Представи си, че се намираш в ресторант или в квартален магазин…

Момичето, което те обслужва, ти изглежда любезно и приятелски настроено.

Ти я питаш: „От колко време работиш тук?“

Тя ти отговаря: „От 1 година.“

Ти ѝ казваш: “Сигурно ти харесва тук.“

В 90% от случаите отговорът е „Не особено.“

Сега е идеалният момент да започнеш заинтригуването…

Разбирам…

„А би ли се заинтересувала от един начин за изкарване на допълнителен месечен доход? Не пречи по никакъв начин на това, с което се занимаваш в момента.“

Ако ти отговори  „Да“, значи наистина е твоят момент.

 ВНИМАНИЕ! 

Точно на тази стъпка повечето мрежовици се препъват и всичките им усилия, които са вложили дотук, отиват по дяволите.

Запомни много добре какво ще ти кажа сега…

В такъв момент не може по никакъв начин да резюмираш своя бизнес.

Пак ще ти го кажа, да съм сигурен, че не си пропуснал предния ред…

Не трябва да разказваш накратко с какво се занимаваш!

В тази статия ще обясня как да отговориш на този въпрос.

Но на този етап е различно, никой не те е попитал, а и в момента твоята мисия е друга (след минута ще разбереш каква точно е тя.)

Сега можеш на кажеш…

„Виждам, че в момента работиш, а и аз след малко имам една среща. Какво ще кажеш да ми напишеш тук своя телефон и имейл? Аз ще се свържа с теб в следващите дни и ще ти разкажа накратко за какво става въпрос. Кажи ми, разбира се, и горе долу по кое време е по-удобно да те потърся.“

По принцип мрежовици извършват една ОГРОМНА грешка точно в този момент…

Вместо да искат от събеседника контактните данни, те му оставят собствените – с надеждата, че той ще ги потърси.

Оптимисти.

Преди време попитах един колега защо оставя собствения си телефон, вместо той да вземе техния…

 „По този начин не съм прекалено натрапчив, хората се заинтригуват и ме търсят още на следващия ден“ – отговори той.

Мисля, че колегата е голям късметлия, защото един непознат, с който си разменил няколко думи, забравя за твоето съществуване още на следващата сутрин.

Ако нямаш пряк начин да се свържеш с него, губиш го завинаги.

След като получиш телефонния номер и имейла на твоя събеседник, не би било зле да го добавиш във Фейсбук.

Ако се свържеш с него в социалната мрежа, преди да му звъннеш по телефона, може да избегнеш онази леко конфузна ситуация, която се получава в първите минути на разговора (да обясняваш кой си и защо го търсиш).

Знам какво си мислиш в този момент…

„ Ок Пешо, хубаво ми каза какво да правя, когато пред мен стои приятелски настроен човек. Но рядко се случва да можеш да си приказваш така сладкодумно със сервитьора или магазинерката. Не ходя всеки ден по купони и вечери, а и дори да ходех, да не би да мисля непрекъснато за моя бизнес?“

Напълно те разбирам.

По принцип не може да изградиш МЛМ мрежа, разчитайки само на късмета, че ще срещнеш подходящи хора благодарение на кой знае какви идеални обстоятелства.

Но все пак има и такива моменти и е добре да си подготвен подобаващо, за да не изпускаш потенциални дистрибутори.

 

Да видим един организиран план за действие, който да не включва само случайно срещнати „студени контакти“ .

# 1. Авторитет: Когато говориш с непознати, трябва да си авторитетен. В противен случай няма да им събудиш интереса. За това трябва да имаш визитка, на която да пише името ти, професия (пиши, че си консултант), номер, имейл и също така твоя уебсайт (блог).  В сайта ти може да има само една страница – така наречената „Squizzie Page“ – чиято единствена цел е да накара посетителя да остави своите контактни данни.

# 2. Проучване и идентифициране на целеви пазар: За разлика от това, което си свикнал да чуваш на повечето мотивационни семинари, да споделяш с всички за своя млм бизнес и за своите продукти, е контрапродуктивно. Какъв мислиш, че ще бъде ефектът, ако утре сутрин излезеш от къщи и започнеш да звъниш по всички врати в твоя квартал, опитвайки се да набереш сътрудници или да продадеш продукти?

Ще ти спестя мисленето… ефектът ще бъде КАТАСТРОФАЛЕН.

Е, освен ако не си някакво подобие на робот, който след стотното „Не ме интересува!“ успее да остане в едно непокътнато емоционално състояние.

Ако се хвърлиш в един “лов на сътрудници”, преди да си направил едно проучване и да си идентифицирал твоите целеви клиенти/сътрудници, значи си хванал магистралата за излизане от мрежовия маркетинг.
Търси и ходи често на местата, посещавани от хора, които са чувствителни към определена тема.  В нашия случай става въпрос за тематики като… Личностно развитие, инвестиции и управление на парите, бизнес и други.

Може и да стесниш обхвата, вземайки предвид продуктовата гама на млм компанията, на която си дистрибутор.

Пример: ако предлагаш продукти за отслабване и контрол на теглото, може да посещаваш често фитнес зали или защо не да организираш у вас тематични събирания.

Представи си своя идеален клиент/дистрибутор – на английски Customer Avatar. С какво се характеризира той?  Едно от най-големите предимства на Млм бизнеса е, че ти​​ решаваш с кого да работиш.  В миналото направих грешката да допусна в моята организация “куцо, кьораво и сакато” – и след това съжалих горчиво.

Недобре таргетирани хора никога (или почти никога) няма да се научат да се занимават професионално с мрежов маркетинг. Тези хора не генерират печалби – могат само да доведат до ненужни разправии, интриги или отвличане на вниманието. Общо взето има реален риск да дестабилизират теб и твоя екип.

Така че трябва да създадеш така наречения АВАТАР. Трябва да му дадеш име, години, пол, професия, доходи, цели, образование и така нататък.

Ако примерно аватарът на твоя идеален сътрудник е Мъж на 25 г. , току-що завършил висше образование и е безработен, това не означава, че ако една жена на 35 години със средно образование, която вече си има работа, е за отхвърляне. Означава само, че профилът на твоя идеален сътрудник е твоята отправна точка.

Ако искаш да научиш нещо повече и говориш малко английски език ти препоръчвам да прочетеш статията на Ryan Battles Defining your customer avatar: Who is your ideal client?

# 3. Практика: Избий си от главата бързите резултати. Както един футболист от Висшата английска лига, преди да заиграе пред милиони зрители, е прекарал години на усилени тренировки, така и ти трябва да се упражняваш. Преди да говориш с някой непознат, упражнявай се пред огледалото или загрей, говорейки първо с някой твой приятел. За мен се оказа доста полезно да задавам въпроси на моите близки.

Дори когато някой отхвърли предложението ми, аз винаги искам да разбера подробно мотивите за отказа.

Какво го притеснява, какви са неговите цели и така нататък.

По този начин чувствам, че поддържам форма, практикувам. Повечето колеги пропускат тази стъпка, но това е все едно да отидеш на футболен мач в неделя, без да си тренирал през седмицата – просто абсурдно. 

# 4. Анализ: Истинското предизвикателство се състои в това да се научиш как правилно да анализираш данните и цифрите от своята работа. И след това да разбереш върху кои точки да приложиш лостовия ефект, за да подобриш резултатите. Тази четвърта точка е доста субективна и ми е трудно в тази статия да ти помогна на 100%.

Мога само да ти кажа да зададеш следните въпроси…

С колко хора се свързах този месец? 

Колко от тях се заинтересуваха? 

Колко от тях ми оставиха контактните си данни? 

Защо го направиха?

Нека да видим 2 основни грешки, които не трябва да допускаш, когато разговаряш с непознати (важи и за познати):

1) Никога, повтарям, никога не трябва да се обръщаш към една групичка от хора.

Достатъчно е само един човек от групата да реагира по остър или саркастичен начин на твоето предложение и ще повлияе и на другите около него. Говоря от личен опит, в миналото доста често допусках тази грешка.

С времето забелязах каква огромна разлика има в реакциите на един човек (непознат или познат), когато разговарям с него на четири очи и когато той е в група с други хора.

Разбира се и двата вида срещи/презентации си имат своите плюсове и минуси.

Но когато си тръгнал да завладяваш студения пазар, със сигурност трябва да предпочетеш контакта на четири очи.

2) Не улучвай неподходящия момент.  Преди да зададеш магическия въпрос “Би ли се заинтересувал от един начин за изкарване на допълнителни доходи?“, увери се, че не улучваш неподходящ момент. В противен случай може да загубиш завинаги потенциален заинтересован човек. Веднага ти давам пример.

Може да решиш естествено да тръгнеш да предлагаш своя Млм на хора, които се нуждаят спешно от пари. Като човек, който току-що е бил уволнен или човек който има сериозни проблеми в работата. Истината е, че ще направиш грешка.

Тези хора не са в спокойно емоционално състояние и дори ако от чисто любопитство оставят имейла и телефонния си номер, когато след това се свържеш с тях, няма да преценят подобаващо твоето предложение.

Така че преди да преминеш в „атака“ , информирай се колкото може повече за своя потенциален клиент/сътрудник.

Ако забележиш, че твоят събеседник не е в спокойно емоционално състояние и знаеш, че можете и друг път да поговорите, по-добре да отложиш заинтригуването.

Ако пък става въпрос за човек напълно непознат, който едва ли може отново да срещнеш лесно, тогава те съветвам да му зададеш „магическия въпрос“ и да се опиташ да го заинтригуваш – но ако ти остави своите контакти, запиши ги в специален списък.

Съветвам те да потърсиш човека след известно време – но не преди да си се уверил, че неговата лична буря е отминала и се намира в по-спокойно състояние.

Как да се увериш в това ли?

Може да изпратиш едно съобщение по Фейсбук и да го попиташ как е, какво прави, как му върви работата.

 Ето защо преди малко те посъветвах, освен да вземеш имейла и телефона на своя събеседник, да се опиташ да се сприятелите и в социалната мрежа.

Не се страхувай от своя събеседник. Вслушай се в него!

От личен опит знам колко притеснително (чак страшно) е да заговориш непознат човек с цел да ти стане бизнес сътрудник в твоя млм бизнес. 

Хората, които не те познават, те оценяват по външния вид.

Затова трябва малко да играеш роля и да изглежда, че си сигурен в себе си (дори да не си).

Помисли… фактът, че разговаряш с непознат, може да се окаже в твоя полза. Той или тя не те познава.

Често мрежовиците не биват вземани насериозно от приятели и познати. Просто им изглежда смешно как в рамките на 24 часа ставаш бизнес експерт и започваш да им предлагаш финансова независимост.

Говоря от личен опит.

А и няма какво да се лъжем – иска се и малко театър.

Неслучайно Ал Рийз казва: „Хората пият етикета, а не съдържанието – тоест възприятието за добър вкус е също толкова важно, колкото и самият вкус.“

Внимавай обаче. Никога не се представяй за това, което не си.

Както гласи една известна българска поговорка, на лъжата краката са къси. 

След като зададеш въпрос на своя събеседник, поддържай визуален контакт с него. Той или тя трябва да разбере, че се интересуваш от него/нея.

Някои мрежовици задават въпрос и после гледат изнервени наляво на дясно с нетърпение да зададат следващия зазубрен въпрос.

Така не се изгражда мрежа.

„Ок, Пешо, разбрах. Но толкова ли е важно да се занимавам и с непознати хора? Не може ли този студен пазар да го оставя на мрежовиците, на които им се мръзне?“

Представи си, че отваряш една сладкарница и продаваш торти и сладкиши само на своите близки и познати. Дори да предположим, че сте голямо семейство и всички сте с изострен апетит, ще се съгласиш с мен като ти казвам, че твоят бизнес няма да има дълъг живот. Основната грешка, която 90% от мрежовиците допускат е, че не разглеждат мрежовия маркетинг като търговска дейност.

Това се случва, защото в много от млм семинарите ти промиват мозъка. Казват ти, че нямаш шеф, не си наемен служител и нямаш заплата, не си и инвеститор-предприемач, понеже не си инвестирал капитали.

Казват ти, че ВСИЧКИ могат да се занимават с МЛМ, защото не се изисква да си учил нещо специфично – така че нямаш нищо общо с така наречените свободни професии (адвокати, счетоводители, нотариуси т.н.)

Питам аз…  

Какво, по дяволите, ставаш тогава? 

Истината е, че има немалко неточности в горепосочените изказвания.

Но за тях ще напиша в друга статия.

Това, което искам да разбереш в този момент е, че ако имаш намерение да се издържаш от мрежов маркетинг (което означава да взимаш поне колкото е средната месечна заплата в България), ти и целият ти екип трябва да генерирате висок ОБОРОТ.

Този висок оборот няма как да се генерира, ако не се отворите към голямата публика. 

Причината е очевидна – въпрос на бройка. 

Като всеки един бизнес на тази планета, ако не генерираш оборот – изчезваш.

Така че ако не искаш да бъдеш само един консуматор, който се ползва с преференциални цени, трябва да навлезеш в „студения пазар“ – искаш или не.

За това ти препоръчвам и да изгледаш безплатните видеао от обучението МЛМ Формула

Ако тази статия ти бе полезна ще се радвам да оставиш един коментар, да харесаш Фейсбук страницата на М.М.М. и ако желаеш да се присъединиш към Фейсбук групата

До скоро, 

Пешо 

20 Comments

 1. Лили Богоева Ottobre 4, 2017
  • Петър Вълчев Ottobre 4, 2017
 2. Цветана Ottobre 25, 2017
  • Петър Вълчев Ottobre 26, 2017
 3. Цецка Димитрова Novembre 2, 2017
  • Петър Вълчев Novembre 5, 2017
 4. Роза Бодакова Maggio 2, 2018
 5. Миро Marzo 11, 2019
 6. Маги Йовчева Aprile 1, 2019
  • Петър Вълчев Maggio 17, 2019
 7. Дени Дечева Maggio 16, 2019
  • Петър Вълчев Maggio 17, 2019
 8. Цвети Maggio 27, 2019
 9. Васка Marzo 9, 2020
  • Петър Вълчев Maggio 22, 2020
  • Петър Вълчев Maggio 22, 2020
 10. Костадинова Aprile 8, 2021
 11. Иванка Кателиева Maggio 1, 2021
  • Петър Вълчев Maggio 1, 2021

Leave a Reply