Покана за млм бизнес: ето как да я направиш безгрешно в 5 стъпки

Искаш ли най-накрая да направиш перфектната покана – тази, която ще ти помогне да измъкнеш едно „ДА“ от своя потенциален клиент и/или сътрудник?

В тази статия ще ти разкрия как да поканиш гореспоменатите да излушат или да видят презентацията на твоя бизнес и продукти.

Едва ли има смисъл да обяснявам и да подчертавам важността на тази фаза.

Ако не умееш да каниш подходящо хората, НИКОГА няма да изградиш кариерната стълбица, която твоята млм компания ти предлага.

Понеже съм сигурен, че ти искаш да израстваш в този бранш (иначе едва ли щеше да си сърфираш в този блог), съветвам те да прочетеш внимателно и петте стъпки.

5 стъпки, които могат да преобразят начина, по който правиш мрежов маркетинг … ако ги приложиш, разбира се.

 Обърни внимание… 

В началото на своята кариера повечето мрежовици подценяват този пасаж и си мислят, че са способни безпроблемно да канят познати и непознати. Няколко седмици по-късно обаче остават неочаквано опарени… повечето хора дори не искат да чуят за какво става дума.

Както във всяка една професия, така и в мрежовия маркетинг трябва да развиеш някои умения, ако искаш да постигнеш едно забележително финансово спокойствие или поне да ти стигат приходите, за да покриеш основните семейни нужди.

Колкото повече се обучаваш, толкова повече шансовете за достигане на финансова свобода се увеличават.

Ама чакай, преди да си кажеш… „Офф, ама кви са тия клишета?“

Ще ти кажа, че обучението не е достатъчно. Фундаментално е, но не е достатъчно.

Иска се практика.

Може да изучаваш и анализираш колкото си искаш от удобния си фотьойл, но докато не го приложиш на практика е все едно да се храниш с пушека от кебапчетата.

За да създам тази формула на перфектната покана, бях вдъхновен от формулата от 8 стъпки на Eric Worre. Казвам, че бях вдъхновен, защото не е точно същата.

Често мрежовици от Европа правят копи/пейст от това, което четат на английски език от САЩ.

Не искам да ме разбереш погрешно, аз също съм изучавал много американски маркетьори и мрежовици, но трябва да се подчертае, че американската реалност е доста различна от средно европейската… да не говорим за българската – така че да се копира едно към едно не е никак редно.

Взаимотноошенията: основите, върху които да построиш една империя в мрежовия маркетинг.

След години изучаване и анализиране на успешни мрежовици, маркетьори и предприемачи, направих едно просто откритие… те изграждат взаимоотношения.

Тяхната цел не е да ти продадат веднага бизнес-пакета или продукта.

Ако се концентрираш върху създаването на многобройни клиенти и дистрибутори, преди да си създал някаква връзка с тях, ще видиш, че те ще се отдалечат от теб.

Помня как преди 3 години се свърза с мен едно момче по Скайп, за да ми зададе някои въпроси, свързани с моята млм компания.

Задаваше ми специфични въпроси (това говореше, че беше вече разучил компенсационния план и продуктите), но в същото време изглеждаше мнителен.

Нетипична ситуация.

Не след дълго обаче разбрах, че неговите съмнения и липсата на доверие не се дължаха на продуктите или маркетинговия план, нито пък на моите отговори.

Неговите съмнения бяха провокирани от една обща недоверчивост в мрежовия маркетинг като начин за правене на бизнес.

Беше на кръстопът

Каза ми, че се е занимавал с млм 4 месеца и от 2 седмици е прекратил бизнеса, защото не е успял да запише никого (освен най-добрия си приятел).

Това момче живееше на 15 км от моето жилище в Болоня и така му предложих да се видим наживо и да си поговорим.

По време на срещата забелязах, че той беше разсеян и така приложих някои стъпки от Седемте начина за грабване на максималното внимание на събеседника. 

Така момчето се отвори и започна да ми разказва за проблемите с предишната млм компания.

Той държеше да подчертае, че проблемите са произлизали от неподходящите продукти и от малкото получена помощ от страна на спонсорката.

Не мога да кажа, че не е имал до голяма степен право, но това, което на мен ми направи силно впечатление бе, че не е успял да заинтригува почти никого със своята покана.

На практита неговите приятели и познати дори не са научили той с какво се занимава, защото не е успял да ги покани както трябва на бизнес презентация.

Абсолютно логично е, че бизнесът няма да провърви, ако нещо те спира, още преди да си тръгнал.

Все едно да отвориш магазин за обувки, но да държиш вратата заключена.

Така ти липсва необходимата критична маса от потенциални клиенти и дистрибутори, които по-късно ще трябва да филтрираш (или по-скоро те сами ще го направят.)

Тук долу можеш да видиш процеса за генериране на потенциалните клиенти/сътрудници.

Няма критична маса – Няма презентация. Няма процес на фолоу-ъп – НЯМА НОВ СЪТРУДНИК/КЛИЕНТ

Сам разбираш, че ако не те бива в поканата, твоят джоб трудно ще се напълни.

Преди да ти представя петте стъпки за перфектната покана, искам да споделя с теб какво наистина промени начина, по който правех млм.

Истинските професионалисти в този бранш образоват своите потенциални дистрибутори за това, което ще им предложат, и оставят последните сами да вземат решението (или поне така да си мислят)

Защо ли?

Много е важно идеята за присъединяване към бизнеса да не идва от теб, а от тях. Никой не обича да му казват какво трябва да прави, всеки иска да се чувства свободен и да си мисли, че е извършил нещо по свое собствено желание.

Така че запомни… Ролята на мрежовика трябва да съвпада с тази на един възпитател.

Трябва да започнеш с тази ментална настройка.

Добре, сега може да разгледаме формулата от 5 стъпки.

Но преди това да те предупредя… тези стъпки могат да бъдат извършвани както по телефона/скайп, така и на живо, но е за препоръчване при невербална комуникация (имейли, чатове или поща)

Стъпка #1: Счупи ледовете

В първата млм компания, с която работих, ме учиха, че е важно да не се губи време, а да се направи списък с имената на всички хора, които ми минават през главата и да започна да им звъня.

Телефонните разговори трябваше да бъдат кратки и кондензирани. Целта им трябваше да бъде само една… да поканя потенциалния дистрибутор на семинар, трябваше да го заинтригувам и нищо да не му казвам за събитието – дори и капчица.

Доста лоша стратегия.

Това, което разбрах с времето, тествайки върху мен, върху моите сътрудници и чрез моите клиенти е, че да извършиш акта на покана трябва да затоплиш атмосферата.

Било то спорт, политика, почивки или клюки – няма значение какво  точно… важното е да не тръгнеш да каниш човека на бизнес презентация, преди да се е стопил ледът.

Ето как можеш да започнеш: 10 минути, след като вече си говорите, ти казваш примерно…

„Абе имаше едно нещо, което исках да ти кажа“

И после преминаваш към втора стъпка…

Стъпка #2: Поканата

Има два подхода да извършиш поканата: директен подход и индиректен подход.

 Директен подход: 

Що се отнася за твоите близки и приятели, така нареченият топъл пазар, може да кажеш…

„Мисля, че намерих един начин да увеличим трайно нашите финанси…“

Или…

„Би ли искал да опознаеш един бизнес проект, който няма да засегне по никакъв начин това, с което се занимаваш сега?“

Както може би се досещаш, директният подход е по-често използваният в случай, че говориш с близки и приятели, но нека да видим и

 Индиректния подход 

Този подход може да ти помогне в това да се пребориш със съпротивлението, което можеш да срещнеш.

Подходът се състои в това да помолиш своя събеседник за услуга – тук се играе с неговото его.

Покана към твоите познати с индиректен подход

„Започнах от еди колко си време един бизнес и съм доста въодушевен, но знаеш ли? Ти имаш повече опит/ти си по-добър от мен в (…) можеш ли да хвърлиш едно око и да си кажеш мнението? Имам сериозни намерения и мисля да отдам доста време на този бизнес“

За студения пазар индиректният подход може да бъде нещо от сорта…

„Фирмата, с която работя, иска да се разшири в твоя район/квартал/град/село – можеш ли да ми направиш една услуга? Ще хвърлиш ли едно око на презентацията и ще си кажеш ли мнението дали това би проработило и в твоя район/квартал/град/село?“

Или пък…

„Здравей, от скоро започнах да работя с една фирма, която продава еди какви си продукти. Върху мен виждам удивителни резултати и ми е интересно да видя дали същите резултати се забелязват и върху други хора“

Също така един супер индиректен подход

 Забележи:  Да се използва, само ако вече имаш известен опит, така че избягвай да използваш супер индиректния подход, ако си още в началото на мрежовия маркетинг.

Ето един пример за топлия пазар…

„Познаваш ли някого, който има желание да построи един дългосрочен бизнес, който не му изисква на момента инвестиции­?“

Или пък…

„Мисля, че този бизнес не е подходящ точно за теб, но искам да те попитам дали познаваш някого, който е достатъчно амбициозен и мотивиран да направи пари“

Почти винаги, след като си задал подобен въпрос, твоят приятел или познат ще иска повече информация, преди да ти даде някое име.

Случва се така, защото с този подход ти си го заинтригувал на 360 градуса.

Малко хора обичат да им казват, че нещо не е за тях.

Когато твоят приятел поиска повече информация, може да му отговориш…

„Да, разбира се, естествено, преди да ми дадеш някое име, първо е редно да получиш информация за бизнеса.“

Стъпка #3: “Ако аз направя… тогава ти ще направиш ли… ?”

Това е едно от Тайните оръжия на големите мрежовици

„Ако аз ти пратя един PDF, видео или аудио или те поканя на един семинар, ти би ли го гледал/разгледал/чул и би ли участвал?

Защо тези въпроси са толкова мощни?

Първо тук влиза в игра принципът на взаимност: ти не молиш своя събеседник да ти прави услуга, а му казваш, че ще извършиш едно действие за него и в замяна очакваш и той да извърши едно действие за теб

Второ, не изглеждаш нуждаещ се и не изглежда, че той ти прави услуга, приемайки твоята покана

Трето, ти казваш косвено, че притежаваш нещо стойностно

Стъпка #4: Потвърди ангажимент

Следващата стъпка, която трябва да направиш, след като си казал, че имаш нещо за него, е да му кажеш, че ти очакваш той да изпълни своята част.

Може да попиташ …

Кога мислиш, че ще можеш да изгледаш видеото?

Или

„Знаеш ли кога ще можеш да отделиш еди колко си минути, за да изгледаш видеото или да дойдеш на семинар?“

Съветвам те да не му предлагаш кога трябва да изпълни своята част – важно е твоят събеседник да си направи програмата. Ще видиш, че в 90% от случаите ще ти каже един точен момент, а само в 10% от случаите отговорът ще бъде неясен.

В случай, че попаднеш на колеблив отговор, аз ти препоръчвам да бъдеш съвършено директен – можеш да кажеш…

„Не искам да губя нито твоето, нито своето време. Нека да направим така: помисли си още няколко минути и ми дай конкретен отговор, в противен случай няма смисъл да ти пращам материалите / няма смисъл аз да ти резервирам място на семинара.”

Стъпка #5: Второто потвърждение

Aко събеседникът ти каже, че ще гледа материала примерно понеделник вечер, ти можеш да му отговориш нещо от сорта…

„Добре, тогава аз ще ти звънна вторник сутринта. Сигурен ли си, че тогава вече ще си изгледал клипчето/PDF файла?“

Целта на тази стъпка е да засили още повече ангажираността на твоя събеседник. Ако той знае, че ще му звъннеш малко след момента, който той лично е избрал, ще бъде двойно задължен да спазва уговорката.

Тук е изключително важно ти да се свържеш със своя събеседник малко, след като е видял материала – по този начин ще можеш да му отговориш на всичките изникнали въпроси, които са още пресни.

 Съвет:  Програмирай детайлно следващата среща или следващия разговор. Достатъчно е да попиташ…

Добре, на кой номер и по кое време да ти звънна?

Твоят потенциален дистрибутор ще ти отговори и тогава не ти остава друго, освен и ти да спазиш ангажимента, който си поел с него.

Не можеш обаче още да си отдъхваш, защото най-важната част не е свършена.

По време на втората среща ти си изиграваш всичките карти – трябва да презентираш по най-подходящия начин своята бизнес възможност и да грабнеш максималното внимание на своя събеседник.

Добрата новина за теб е, че аз вече съм подготвил едно видео, което има за цел да ти помогне в тази задача.

Можеш да го изтеглиш, като кликнеш върху банера тук долу.

Добре, в тази статия се постарах да ти помогна с поканата на твоите потенциални клиенти и дистрибутори, разкривайки ти стъпките, които съм използвал както аз, така и десетки мои клиенти мрежовици от Италия.

Естествено, може да правиш промени, дори е препоръчително.

Мрежовият маркетинг е направен от хора – те не са еднакви, така че е нормално да се наложат промени според човека, с който общуваш, но все пак имаш структурата, която може да ти служи като база, върху която да работиш.

Дълбоко те съветвам да си изтеглиш видеото за седемте стъпки за грабване на максималното внимание на твоя събеседник, ако искаш усилията, които си положил, да направят твоята покана да не бъде напразна.

Засега това е всичко.

Ако имаш въпроси или искаш да добавиш нещо, можеш да го направиш, като оставиш своя коментар под статията

Поздрави!

П.С. 

Ако освен за покана се интересуваш от едно цялостно ОБУЧЕНИЕ за МЛМ, съветвам те да изгледаш тези 3 безплатни видеа.

Ще разбереш защо често съветите, които получаваш не работят и кои са 3-те основни стълба, върху които се изгражда една стабилна организация.

Leave a Reply